Se întâmplă cu salariul minim în România, iar decizia vine de la Bruxelles: cum se va calcula

de: Alexandru Puiu
08 06. 2022

La momentul de față, salariul minim pe economie, din care sunt nevoiți să trăiască aproximativ 1,5 milioane de români, nu este calculat pe niște principii reale, în funcție de cât costă curentul sau gazul, în funcție de coșul zilnic de cumpărături. Parlamentul European vrea să schimbe acest lucru, inclusiv în România.

Salariul minim stabilit prin lege va fi garantat să asigure ”un nivel de trai decent”, conform AFP, citând negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene care au ajuns la un acord cu Parlamentul European. Noul text legislativ are ca scop prevederea unor reguli obligatorii referitoare la acest tip de venit în cele 21 de state membre UE, printre care se numără și România și în care există salariul minim.

Cum va fi calculat salariul minim pe economie în România

Conform deciziei Parlamentului European, salariul minim pe economie va fi calculat cu un nivel sporit de transparență și, în funcție de nevoie, se va facilita creșterea acestuia. În Europa, la momentul de față, există șase țări fără o prevedere legală referitoare la salariul minim pe economie, Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia. În cazul lor, lipsa obligativității unui astfel de venit minim se va menține.

Într-o manieră foarte interesantă, oficialii din Suedia și Danemarca au anunțat că se vor opune textului legislativ, chiar dacă acesta va putea fi adoptat fără probleme datorită majorității calificate. Votul final se va petrece la următoarea reuniune a Consiliului UE.

Noul mod de calcul al salariului minim pe economie, inclusiv în România, se va face după niște criterii foarte bine definite, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, în așa fel încât salariul minim legal existent să fie suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European. Opțional, guvernele vor putea aplica și valori de referință ancorate într-un procent din salariul mediu brut, de exemplu.